Scurt istoric

Istorie Octombrie 29, 2014

Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se află la 30 km distanţă de oraşul Piatra Neamţ, în comuna Bârgăuani.

Pentru a ajunge în satul Homiceni, se merge pe şoşeaua Piatra Neamţ-Roman, pâmă la Baratca de unde se face la stânga către Bârgăuani. De aici se merge tot înainte,trecând prin satele Breaza şi Talpa de unde se face la dreapta.

Satul Homiceni se află aşezat pe dealuri înconjurate de păduri de foioase.

Despre satul mai sus menţionat se cunoaşte faptul că numele acestui sat vine de la numele unui ostaş din oastea lui Ştefan cel Mare, pe nume NICOLAE HOMICEANU, care ar fi primit în dar de la domnul Moldovei acest teren pe care se află aşezat astăzi satul şi pe care l-ar fi  donat pentru ca sătenii să se poată muta cu locuiinţele, intrucât peste vechiul sat aşezat puţin mai la vale ar fi venit o epidemie de holeră. Ceea ce se mai ştie despre sat şi despre locuitorii lui este faptul că satul din totdeauna a numărat puţini locuitori şi că sunt de neam răzăş, de statură mijlocie şi forte buni agricultori, după cum îi descrie autorul unei mici monografii despre satul Homiceni fostul prof. de istorie Ioan Sandu din satul Talpa.

Cât privesc datele despre biserica parohiei noastre de asemenea avem foarte puţine date despre ea. Acelaş autor menţionat mai sus în lucrarea sa ”MONOGRAFIA SATULUI HOMICENI” ne spune că prima biserică în acest sat a fost construită de către boerul Cozma Şarpe împreubă cu soţia sa Ruxanda Şarpe pe moşia soţiei sale în anul 1520. Aceasta fiind construită din bârne umplute cu pământ şi acoperită cu stuf, dar de dimensiuni foarte mici.

Această bisericuţă a funcţionat la început ca schit, până când sătenii din apropiata vecinătate au început să se mute cu gospodăriile în această zonă fugind din calea epidemiei de holeră care s-a declanşat în zonă. Şi astfel bisericuţa schitului, a devenit cu timpul biserică de parohie, dăinuind până în anul 1966, când credincioşii au hotărât să o renoveze şi să o mai mărească puţin.

Cu alte cuvinte biserica construită de către boerul Cozma Şarpe nu mai există.

Actuala biserică este construită din chirpici, tencuită în praf de piatră, iar pe interior este căptişită cu lambriu din lemn, lucrare realizată de către preotul din vremea acea Savin Vasile, astăzi slujitor la parohia Dochia jud. Neamţ. De asemenea şi acoperişul a fost schimbat cu unul din tablă.

La inceput parohia noastră a avut hramul Sf. Ierarh Nicolaie, dar datorită faptului că se suprapunea cu hramul satului vecin, unde parohia noastă era filie hramul său a fost mutat în ziua de Sf. M.Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, hram pe care îi are şi în ziua de astăzi.

Dintre obiectele cele mai vechi pe care le mai păstrează şi astăzi parohia noastră se numără următorele:

- o Sf.Evanghelie din 1825;,

- un Triod;

- mineele lunare;

- un Penticostar;

- un Sf. Epitaf, şi cel mai important obiect este catapeteasma din biserică,care datează din 1807 după cum reiese de pe o inscripţie.

Printre slujitorii acestei parohii se numără:

- Pr. Ioan Casapu

- Pr. Dumitru

- Pr. Dumitriu

- Pr. Ioan Muraru

- Pr.Calapre

- Pr.Rojniţă Gheorghe

- Pr.Pricop

- Ieromonahul Irinarh Drăgoi

- Pr.Benţa

- Pr.Vasile Savin

- Pr.Mitrel Popuţoia şi din anul 2006 de când satul Homiceni a devenit parohie a fost Pr. Bogdan Cristinel Hotea.

 - Din data de 2 februarie 2015, preot paroh este preotul  Sorin Amariei-Cosma, profesor de Religie.

Alături de biserica veche cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie” din parohia noastră mai sus menţionată, se află si o alta biserică nouă cu hramurile „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” şi  „Sfintii 318 Parinti de la Sinodul I Ecumenic”. Această nouă biserică este rezultatul unei dorinţe mai vechi a credincioşilor din parohie care s-a concretizat în anul 2010 la data de 16 Mai când a avut loc sfinţirea locului, de către P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Arhitectura bisericii este în stil Ştefanian. Construcţia noii biserici a durat trei ani (2010 – 2013), finalizăndu-se cu contribuţia deosebită a fraţilor Dabija şi a credincioşilor din parohie.

Sfinţirea noului lacaş de cult a avut loc la data de 15 Iunie 2013, fiind oficiată de către Înaltpreasfinţitul Teofan , Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei împreuna cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

La momentul actual se slujeşte în biserica nou sfinţită, unde se desfăşoară lucrările de pictură de către Ieromonahul Porfirie Cuciuc, de la mănăstirea Cozia, în tehnică acrilică.